White Gum Valley Residence

A focus on natural light and updated finishes brings this home (literally) out of the dark, resulting in a bright and spacious home designed for raising a family.

For this project our clients wanted to maintain the integrity of their existing single storey home, while providing a new first floor extension to accommodate their growing family. With a strong focus on Passivhaus and sustainability, three new bedrooms and an ensuite were added upstairs.

We also updated their kitchen, dining, and family area on the existing ground floor. To modernise the façade, the existing pitched roof was entirely replaced.

Clients’ priorities

One of the key requests from our clients was to minimize the amount of disruption to their life during the build. To achieve this, we designed the first-floor extension to suit a prefabricated modular construction.

This meant that it could be built relatively quickly, and largely off-site.

The clients also loved the design of the Rose Seidler house, a well known mid-century modernist house completed in Sydney in 1950, and requested that we use this as inspiration for the design of their extension.

Sustainable features

Heavily insulated walls and ceiling spaces combined with north-facing double glazed windows ensure a high level of energy efficiency and year-round comfort.

 

To optimise space, old internal brick walls were removed to open up the living areas. Cabinetry and a study nook were tucked away under the staircase to ensure there was no wasted space.

Let’s work together

+61 (08) 9463 0850      |