Scarborough Townhouses

Investment properties designed to suit a wide target market.

These townhouses were designed for a developer as an investment property. We designed the buildings and had them submitted into planning application within five weeks of the client giving us the go ahead on the project. Time is money for the developer, so they wanted to get it done quickly.

This was only possible because the developer gave us full autonomy with the design, and we were only required to meet a brief that ultimately provided the client with a return on investment as opposed to designing to their personal preferences.

The design involved subdividing the land into two parcels, each with street frontage for the development of two townhouses that would suit a family.

The townhouses are mirrored along a partition wall, with slightly different levels due to the slope of the street. Each lot has a separate entrance pathway along the side boundary, arriving at the entry door and canopy. Each townhouse has a double garage that is accessed by a shared laneway to the rear. The garage is separated from the house by a garden and covered alfresco area.

The main house has been designed ‘upside down’, in that the main living areas are on the first floor and the ground floor consists mainly of bedrooms. This is to allow for ocean views from the living areas. On the ground floor, a lounge/entertaining room opens to the alfresco area, with a laundry built into the corridor that also opens onto the alfresco area.

The ground floor has two bedrooms with built in robes, and a separate bathroom and powder room. One of the bedrooms opens onto the front courtyard and garden area.The first floor has the main open plan living, kitchen and dining area connected to the front balcony, with views of the ocean in the distance.

The master bedroom with walk in robe and ensuite has a small balcony that looks out over the entrance path and to the side of the lot. There is also a fourth bedroom with a built-in robe and a separate bathroom. Above the garage on each lot is a small self-contained studio unit with a bathroom, and an area that functions as a bedroom, with a kitchenette and living space looking over the laneway.

The inclusion of the studio was designed to be used as either a granny flat or a home office and has its own access from the rear and garage. Care was taken when placing windows to provide bright homes without impinging on privacy. Deep set balconies that extend the full width of the house and are an extension of the open plan living areas provide plenty of outdoor space on the first floor.

Perforated screen panels and the depth of these balconies ensures privacy from the neighbours. A large linear roof light over the stairs allows each home to receive lots of natural light and feel connected to the outdoors. The townhouses are finished in a combination of red face brick, light grey rendered brick, dark grey metal seam cladding, and timber lined soffits.

Let’s work together

+61 (08) 9463 0850      |