Fremantle Infill Home

Creatively designed on a tight budget, the home on this sloped property still has many sustainable features

This project involved subdividing an existing corner property in Fremantle into two separate properties. The site presented a unique challenge of being on a three-metre slope, but had the advantage of being a corner lot.

Thanks to this, we could design a separate entry from the secondary street, rather than relying on access via a driveway through the front property.

With the slope of the site falling away from the north side boundary, the ground floor has two different floor heights. With a uniform ceiling, this creates volume and grandeur in the lower kitchen and living areas. These are open plan and open onto an alfresco area. Slightly higher and to the east is the lounge area and garage. Stairs in the lounge take you up onto the first floor which holds  a master bedroom and ensuite, two secondary bedrooms and a second lounge area. There is also a basement level with a study, wine cellar and storage room.

Client Priorities

Maintaining a connection between the indoors and outdoors was important for our clients, so careful attention was paid to blur the boundaries between these spaces. In response to the site, the living areas were oriented to the northern aspect, creating a connection to the streetscape and community.

Large north and south-facing windows within the main living areas provide a connection between the street and a private courtyard to the rear of the house.

Sustainable Features

Within the restricted budget of the build, double glazing was used for the northern and southern elevations with no windows to the east and west. Windows have also been strategically placed to maximize cross-flow ventilation to the home. Utilising the Bernoulli Principle, the home will draw air through the stairwell area through the living areas and bedrooms, creating better airflow than a typically designed home.

Casement windows also assist in this process. As air flows across the back of a casement window it creates a low-pressure zone, drawing greater volumes of air out of the home than other window styles.

 

Highly insulated lightweight timber framing, along with double glazing, eliminates heat transfer in and out of the building, making it one of the most cost-effective and energy-efficient construction methods available to the Perth market. With the inclusion of ceiling fans, we have avoided the need for ducted air-conditioning throughout.

A heat exchange unit and single split system air conditioner have been included to provide continuous fresh air into the home with minimal heat loss. This allows the home to be closed up for the colder days/months with minimal energy consumption and greater comfort.

The project has been designed to allow for prefabrication of the walls by manufacturers such as Offsite. Prefabrication in a controlled factory environment enables the majority of material off cuts to be recycled. This reduces the project’s contribution to the 15 million+ tonnes of waste that is produced in construction throughout Australia each year. The whole process of factory construction is quicker, more cost-effective and more sustainable than an on-site build.

The wall and ceiling timber frame cassettes are protected from weather and heat penetration by HardieWrap weather barrier. James Hardie Axon and Stria Cladding is also featured, with matt black and a timber-look finish.

This will last longer than traditional timber, while still achieving a natural look.

Let’s work together

+61 (08) 9463 0850      |