Portfolio

Scarborough Townhouses

Status: in progress

Services provided:
  • Architecture /
  • Design

These townhouses were designed for a developer as an investment property. We designed the buildings and had them submitted into planning application within 5 weeks of the client giving us the go ahead on the project. Time is money for the developer, so they wanted to get it done quickly. This was only possible because the developer gave us full autonomy with the design and we were only required to meet a brief that the ultimately provided the client with a return on investment as opposed to designing the personal preferences of someone’s home.

 

The design involved the subdivision of the land into 2 parcels each with street frontage for the development of 2 townhouses, designed in mind to be lived in by a family. The townhouses are mirrored along a partition wall with slightly different levels determined by the slope of the land and street. Each lot has a separate entrance pathway along the side boundary, arriving at the entry door and canopy. Each townhouse has a double garage that is accessed by a shared laneway to the rear. The garage is separated from the house by a garden and covered alfresco area.

 

The main house has been designed ‘upside down’, in that the main living areas are on the first floor and the ground floor consists mainly of bedrooms. This is because as the townhouses are located in Scarborough there was the possibility of ocean views from a second story on the block. With the living areas on the first floor, one can see the ocean throughout the day, especially from the generous balcony that comes off the living areas.

 

On the ground floor, a lounge/entertaining room opens up to the alfresco area, with a laundry built into the corridor that also opens onto the alfresco area. The ground floor has two bedrooms with built in robes, and a separate bathroom and powder room. One of the bedrooms opens onto the front courtyard and garden area.

 

The first floor has the main open plan living, kitchen and dining area connected to the front balcony with the views of the ocean in the distance. The master bedroom with walk in robe and ensuite has a small balcony that looks out over the entrance path and to the side of the lot. There is also a fourth bedroom with a built in robe and a separate bathroom. Above the garage on each lot is a small self-contained studio unit with a bathroom, and an area that functions as a bedroom, with a kitchenette and living space looking over the laneway. The inclusion of the studio was designed to be used as either a granny flat or a home office. It was designed with this flexible purpose in mind and has its own access from the rear right of way but can also be accessed from the garage.

 

Care was taken so that each townhouse feels open and light-filled whilst retaining privacy by maximising the solar passive outcomes where possible. This in particular had to be carefully considered for the townhouse on the southern side, to ensure that that property was as efficient as the northern property. Outdoor space to the first floor has been addressed by the inclusion of deep set balconies that extend the full width of the house and are an extension of the open plan living areas. The depth of the balconies ensures privacy to the adjoining balcony and neighbours with its expansive use of perforated screen panels. A large linear rooflight over the stairs allows the townhouse to receive lots of natural light and feel connected to the outdoors. The townhouses are finished in a combination of red face brick, light grey rendered brick, dark grey metal seam cladding, with timber lined soffits.