Portfolio

The Beach Bach

Status: in progress

Located on a hilltop in a beachside suburb, The Beach Bach aims to bring that coastal feeling further inland, with a focus on enhancing glimpses of the ocean and a light materials palette. A Bach is a New Zealand term for a beachside holiday house and is a perfect description of the home we wanted to create!

Our clients came to us looking for a design that would meet a 6 star energy efficiency rating, utilizing recycled & low maintenance materials, as well as capture as much ocean view as possible. It was important for the main space within the house to be able to open up to the outdoors, and blur the lines between outdoor space, and indoor space. The site is of generous size, and the backyard was to include a pool, a granny flat, a shed and space for a vegetable garden and chickens.

Our design response included an open plan kitchen-dining-living room on the Ground Floor, with operable glazing to the front verandah and the rear alfresco, ensuring that there is total flexibility for the main habitable space to connect to the outdoors, and allowing maximum crossflow ventilation. The alfresco and pool areas are always in mind as they are visible from all common areas on the Ground Floor. Recycled brick, rammed earth and natural timbers are utilised throughout the design, while the practicalities of the proximity to the coast were accounted for with composite timber and weatherboard claddings.

We sought to bring as much natural light into the house as possible, with expanses of glazing to the front northern elevation, while also providing enough horizontal shading elements to protect from the harsh, direct summer sun. The main corridor downstairs feeds into the kid’s bedrooms and the backyard, and will be awash with natural light, with views across the pool through a translucent, louvred wall on one side, and views into a fern garden on the other.

The Beach Bach evokes the feeling of being on the beach holiday all year round, and is perfect for a growing family. We’re jealous that we don’t get to live there!

This project is currently under construction and scheduled for completion in 2020.