Portfolio

Inverell Residence

Status: in progress

Our clients wished to achieve a modest, energy efficient home with a strong focus on maximising northern light throughout the house due to the typically cold regional climate. Located on a large rural NSW block, it provides a shelter for future retirement with a comfortable 3 bedroom and 2 bathroom layout along a south facing circulation spine. The house is clad in a combination of dark colorbond, fibre cement panels, and timber lining.

 

The long singular form of the home is punctuated with a roof that sails over the protected central alfresco, creating a defined point of entry and visual focus. Being elevated over the local clay soils allows for significant subfloor insulation and is combined with the extensive wall, ceiling, and roof insulation alongside double glazing throughout. These features ensure the thermal performance of the house during cold, windy winters and hot summer spells to reduce any mechanical heating or cooling needs. During more temperate periods, large openable windows to both the north and south facades combined with the small cross section allow natural ventilation to flush the entire house with ease.

 

A main focus for our client was to have a warm & homely feel to internal finishes and stay clear of a clean, display home feel. We provided an interior design that avoided cold tiling and emphasised timber floors & cabinetry, which will be further refined by soft furnishings. The alfresco deck look is brought right into the living spaces through large sliding doors that open right up to bring the indoor outdoor living together.

 

This project is pending the start of construction and is anticipated to get underway in 2020.